mcpiecake.nl

Altijd lekker in de weer

Bruidstaart

De bruidstaart is natuurlijk een must als je gaat trouwen, maar hoe is de bruidstaart ontstaan? Hoe wordt een bruidstaart gemaakt?

Eerste bruidstaart

Rond de 18e eeuw aten mensen als bruidstaart een stuk gebak gemaakt van vruchten die in sterkedrank gestaan hadden. De rest van het gebak bestond uit witte bloem en fijne suiker. Toen in 1901 koningin Wilhelmina ging trouwen maakte ons land, Nederland kennis met de echte grote bruidstaart. De taart bestond uit verschillende lagen, het werd de “royal cake” genoemd. De taart was in Engelse stijl omdat de destijdse koningin van Engeland, Victoria, een taart had laten maken die bestemd was voor de bruiloft van haar dochter. Nadat dit gebeurde was het een must voor koninklijke en adellijke families om een grote bruidstaart te hebben.

Lagen

De taart bestaat meestal uit 3 lagen of meer. Iedere laag heeft een eigen bedoeling. De eerste laag is bedoeld voor de receptie die zich plaats vindt. De andere, tweede laag, is bedoeld om uit te delen en de laatste laag is bedoeld om lekker mee te nemen en het later op te eten! Vroeger bestond elke laag uit een andere topping of cake. Nu vinden mensen het belangrijker hoe de taart eruitziet en welke smaak de taart is. Taarten worden nu is allerlei vormen en maten gemaakt. Hoe groter de taart hoe beter het is. Ook mag de taart niet zelf gebakken worden door de bruid dit brengt namelijk ongeluk volgens bijgeloof.

Tradities

Zoals vele weten is het normaal dat het kersverse koppel de taart samen aansnijdt, maar waarom is dat zo belangrijk? Het samen aansnijden van de bruidstaart staat voor verbondenheid en he zorgen voor elkaar. De bruid pakt het mes en de bruidegom legt zijn hand op de hare samen snijden zij de taart aan. Ze eten samen het eerste stukje taart op. De bruid voert haar man en de bruidegom geeft een stukje taart aan zijn vrouw. Nadat dit is gebeurd mag de rest van de mensen ook een stukje taart.

Bruidstaarten zijn over het algemeen ook vaak spierwit. Dit staat voor puurheid en maagdelijkheid. De jurk is vandaar ook wit. Vroeger was het ook belangrijk om een hele witte taart te hebben zodat het rijkdom uitstraalt. Hoe witter de taart hoe beter de suiker was en dús hoe rijker je was. Niet iedereen kon namelijk goede suiker kopen.

Hieronder een paar voorbeelden van hoe de bruidstaart tegenwoordig is:

 

Previous Post

© 2024 mcpiecake.nl

Theme by Anders Norén