mcpiecake.nl

Altijd lekker in de weer

Gezonde chocolade

Wist je dat wij in Nederland gemiddeld per persoon zo’n 4,7 kilo chocolade per jaar consumeren? Chocolade, we zijn er gek op! In alle soorten, smaken en vormen. In het luxe leven van vandaag bestaan er zelfs verschijnselen als chocoladeverslavingen. Ook wanneer je niet verslaafd bent aan chocolade en denkt het best te kunnen missen, brengt een dieet of gezonde leefwijze je soms op andere gedachten. Wij.willen.chocola.

Waarom zijn we zo gek op chocolade?


Of je dieet nou is gericht op spieropbouw of afvallen, of dat je je focust op meer eiwitten of minder koolhydraten, het minderen van suikers staat in vrijwel ieder dieet centraal. En chocolade is suiker. Juist dat is een van de reden waarom we er zo gek op zijn. Van jongs af aan zijn we al gek op zoetigheid en suiker houdt een direct verband met energie. Waar je chocola dus enerzijds dient te schrappen wanneer je op dieet bent, blijkt af en toe een blokje pure chocolade ook gezond te zijn.

Chocolade, gezond?


Ja, zeker! Maar het licht er wel aan welke chocolade je eet en in welke maten. In cacao blijken flavonoïden te zitten, een natuurlijke stof die een ontstekingsremmende eigenschap met zich mee draagt. Dit stofje is het sterkst aanwezig in pure chocolade, wat ook verband houdt met de bittere smaak. Melk en witte chocolade is dus door het (grotendeels) ontbreken van dit stofje minder bitter, maar ook minder gezond. Cacao heeft daarnaast, zolang je er met mate van geniet, over het algemeen sowieso een positief effect op hart en bloedvaten.

Gezonde varianten van chocola


Naast het gegeven dat pure chocola de meest gezonde (of minst ongezonde) variant van de lekkernij is, heeft de populaire markt ruimte gemaakt voor interessante mogelijkheden binnen je dieet. Gezonde chocolade hoeft namelijk niet een ‘saai’ blokje puur te zijn. Steeds meer producten komen met suikervrije chocola of met de vaak nog onbekende Acticoa chocolade. Suikervrije chocolade is dan wel minder zoet, maar is verkrijgbaar met verschillende toevoegingen als gedroogd fruit en noten. Acticoa chocola wordt geproduceerd in de vorm van ronde parels in de smaken melk en puur. Door een aangepast productieproces worden de gezonde stoffen grotendeels behouden, waardoor het chocolademerk van de European Food Safety Authority officieel de stempel ‘gezond’ heeft gekregen.

Gezonde chocolade, wat wil je nog meer?

Next Post

Previous Post

© 2024 mcpiecake.nl

Theme by Anders Norén