mcpiecake.nl

Altijd lekker in de weer

Hondenvoer, hoe wordt dat eigenlijk gemaakt?

Als hondeneigenaar koop je het regelmatig en geef je het iedere dag aan jouw hond. In principe doe je dit zonder erbij na te denken. Ik denk persoonlijk dat er weinig hondeneigenaren zijn die precies weten hoe hondenvoer wordt geproduceerd en wat er precies inzit. Best gek eigenlijk, aangezien je bij jouw eigen eten dit wel wil weten. Een hond is een kostbaar bezit. Hij of zij verdient daarom ook voer waar hoogwaardige ingrediënten en voedingsstoffen inzitten. Ik heb mij even verdiept in het productieproces van hondenvoer.

Extruderen of persen

Om alle eiwitten, koolhydraten, vetten, water etc. in de brokjes te verwerken, moet je dit extruderen of persen. Zelf heb ik nog nooit van het woord ‘extruderen’ gehoord. Dit proces gaat dus als volgt: eerst worden de droge grondstoffen (vitamines, koolhydraten etc.) met elkaar gemengd en gesneden in de juiste verhouding. Vervolgens wordt er water bijgedaan (natte materialen). Dit gaat samen in de extruder. Dit is een hele hete buis met aan de onderkant een soort schroef waar het mengel doorheen wordt geperst. Tijdens dit proces wordt er vet in het mengel gespoten. De extruder zorgt dat het mengel in brokjes wordt gesneden. Daarna worden de brokjes in een droger gedaan waar ze krokant worden afgebakken. Als allerlaatst krijgen de brokjes een smaakvolle topping. Bij het persproces worden de brokken door een mal geperst. Hier komen lange brokken uit, welke vervolgens gesneden worden. Per producent verschilt het een beetje welke technieken en processen zij gebruiken. Zo wekt Eukanuba energie op van een windturbine. Dit maakt Eukanuba een planeetvriendelijk bedrijf.

Ingrediënten

Honden zijn carnivoren (echter kunnen ze door sommige ook worden bestempeld als een omnivoor). Hierdoor is vlees erg belangrijk. Dit is vaak dan ook het voornaamste product in hondenvoer. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees. Een echt goede brok bevat het liefst ook gevogelte. Een hondenmaaltijd kan ook bestaan uit onder andere: kip, kalkoen, vis, rijst, aardappelen en groenten. Hierbij moet het vlees het belangrijkst zijn en niet de graanproducten. Daarnaast zitten er dierlijke vetten in. Voor een volwassen hond is minimaal 16% vet erg gezond. Ook zitten er proteïnen in. Qua vitamines zitten er onder meer Vitamine E, Omega 3 en 6 in. Lees de etiketten goed, want voor jouw hond wil je dat er zo weinig mogelijk graan, maïs, suikers, afvalproducten of soja in zijn of haar eten zit. Dit kan op lange termijn gezondheidsproblemen geven.

Next Post

Previous Post

© 2024 mcpiecake.nl

Theme by Anders Norén